Thursday, January 28, 2010

Lcd ili plazma televizori

Često se postavlja pitanje koji je televizor bolji Lcd ili Plazma televizor. Obe tehnologije su veoma napredovale u poslednje vreme. Obe vrste televizora imaju svoje različite osobine, ili različite prednosti i mane što ih čini pogodnijim u određenim situacijama.

Zato, pre kupovine televizora potrebno je razumeti sve prednosti i nedostatke Lcd u odnosu na Plazma TV ili obratno, i odlučiti koji je pravi izbor za vas. Možda nije neophodno, ali je svakako poželjno razumeti šta se dešava unutar svakog od panela, u smislu elektronike, tehničkih osobina i načina funkcionisanja.

Sledi jednostavna tabela sa pregledom osobina oba modela televizora.Vrsta ekranaVeličina ekranaUgao gledanjaKontrastSlike Video u pokretuZa i protiv
Plazma107-165 cmOdličanVrlo dobar do odličanOdličan

Za: odličan kontrast i nivoi crne boje, bogate boje, odlični pokreti

Protiv:
osetljiv na oštećenja ekrana, iako je to manji problem kod novih modela, ekran teži ka reflektovanju svetla u sobi

LCD48-180 cmDobar do veoma dobarDobar do odličanDobar do odličan

Za: težina panela je manja nego kod plazme i koristi manje energije, oštećenje ekrana nije problem


Protiv: slika je manje prirodna od one kod vrhunskih plazmiUgao gledanja kod Lcd i Plazma televizora

Svi Televizori sa ravnim panelima imaju odličnu sliku kada se gledaju direktno ispred ekrana. Ali ako vaše oči nisu centrirane, ako gledate sa strane, u stojećem položaju, ili ako ležite na podu, možete primetiti da slika na ekranu izgleda manje svetlo i manje živo, a takođe možete primetiti manje promene u boji ili u intenzitetu boje.

Šta treba znati o uglu gledanja:

LCD ili Plazma: Ugao gledanja više je problem kod LCd televizora nego kod plazme. Većina Lcd televizora koristi fluorescentno pozadinsko svetlo koje neprestano sija dok LCD pikseli deluju kao zakloni koji se otvaraju i zatvaraju da bi propustili ili blokirali svetlost. Ovaj efekat zaklona je uzrok promena u jasnoći slike kako se onaj koji prati Tv program pomera levo ili desno od centra.

Kontrast slike kod LCD i Plazma TV-a

Kontrast slike je razlika između najsvetlije bele i najtamnije crne boje koju dati televizor može da proizvede. To je važna tehnička specifikacija koju neki smatraju najvažnijim faktorom za kvalitet TV-a. Ali različiti proizvođači televizora ne mere kontrast na isti način. Zbog toga je teško načiniti značajno poređenje različitih TV marki. Zato se ova karakteristika može koristiti za samo upoređivanje modela istog proizvođača.

Šta treba znati o kontrastu slike:

* "Prirodan" u odnosu na "dinamički" kontrast: Prirodan kontrast se još naziva statičkim ili on-screen kontrast. To je mera razlike između najsvetlije i najtamnije slike koju televizor može da proizvede simultano. Dinamički kontrast se odnosi na odnos svetlo/tamno koji TV može da proizvede tokom vremena. Dinamički kontrast će uvek biti jači kod istog televizora i zato proizvođači imaju običaj da daju ovu karakteristiku.

* LCD u odnosu na plazmu: Postoji dva načina da se uveća kontrast televizora. Prvi je da se bela boja učini još beljom, a drugi da se crna učini crnjom. LCD ekrani su tipično svetliji od plazmi, što ih čini dobrim izborom za gledanje programa u sobama gde ima puno svetla. Plazma televizori mogu da proizvedu duboke crne nivoe, što ih čini dobrim izborom ako gledate u sobi gde je svetlo prigušeno ili tamo gde je mračno. LCD Tv uređaji sa LED pozadinskim svetlom koriste čitav niz LED dioda koje se brzo pale i gase da bi postigli impresivan kontrast i nivoe crne boje. Najsofisticiranije vrste LED pozadinskog osvetljenja koriste klastere LED dioda koje mogu da se pale i gase nezavisno. Ovaj pristup lokalnog prigušenja predstavlja trenutno stanje vrhunske tehnologije što se tiče LCD kontrasta slike.

Slika u pokretu kod LCD i Plazma televizora

Svi 1080p HDTV televizori imaju istu ekransku rezoluciju --- 1920 x 1080 piksela --- ali oni ne daju podjednako dobru sliku u smislu jasnoće. Većina televizora obezbeđuje besprekornu "statičku rezoluciju" kada prikazuju nepokretne slike. Ali objekti koji su u pokretu se teže mogu prikazati na besprekoran način, i često izgledaju blago zamućeni ako televizor ima ograničenu "rezoluciju pokreta".

Obično, nećete videti ovu poslednju rezoluciju u listi specifikacije za većinu TV uređaja, Razna merenja su pokazala da postoje dramatične razlike u rezoluciji pokreta među vrstama televizora, ali je taj uticaj na svakodnevno iskustvo gledanja zanemarljiv.

Šta treba da znate o rezoluciji pokreta:

  1. 120 Hz anti-blur tehnologija: Veći broj LCD TV uređaja uključuje anti-blur tehnologiju. Modeli koji imaju osvežavanje od 120 herca su prilično česti, a pojavljuju se i oni koji nude osvežavanje od 240 herca. Brži stepen osvežavanja ekrana dovodi do toga da pokreti izgledaju prirodnije i glatkije. Plazma televizori ne koriste niti im je potrebno procesiranje ove vrste.
  2. LCD u odnosu na Plazmu: LCD i Plazma TV koriste različite metode da osvetle ekran, i to je glavni razlog za razliku u rezoluciji pokreta kod ova dva panela. Plazma ekrani se sami osvetljuju -- svaki piksel koji proizvodi sliku je kao mikroskopska fluorescentna lampa koja se pali i gasi veoma brzo, proizvodeći prirodno glatke pokrete. LCD ekrani koriste pozadinsko svetlo koje neprestano sija -- tečni kristal od kojeg se sastoji piksel se otvara i zatvara kao zaklon da propusti ili blokira to pozadinsko osvetljenje. Efekat zaklona doprinosi zamućenju slike u pokretu, ali povećanjem frekvence na 120 ili 240 Hz se praktično eliminiše i taj nepoželjan efekat. LCD televizori sa LED pozadinskim osvetljenjem su više nalik plazmi u tretmanu pokretnih slika zbog toga što se LED diode pale i gase.
Koji je ravni televizor pravi za vas?

Plazme nude malo bolji kontrast i nivoe crne boje od LCD televizora, a imaju i značajno šire vidno polje. Ljudi često kvalitet plazma slike označavaju kao filmski, tako da je to odličan izbor za kućni bioskop.
Plazma može da da glatku sliku nalik filmskom platnu, sa impresivnim nivoima crne boje.

Plazma televizor je dobar za vas ako:

  • Volite bogate tople boje i duboke crne nijanse
  • Sedite sa strane dok gledate televiziju ili filmove
  • Televizor ukljčujete povremeno i ne više od par sati dnevno. Mogućnost spaljivanja ekrana još uvek postoji kod ovih televizora iako nije verovatno da će se to desiti sa novim modelima.
  • U stanju ste da kontrolišete količinu svetla u vašoj sobi -- plazme će verovatno odbijati više svetla iz sobe što može da bude uznemirujuće.
Ako vam je potreban televizor manjih dimenzija LCD je jedini ravan ekran sa tom mogućnošću. LCD displeji su veoma svetli, i većina ekrana imaju mat površinu koja je veoma otporna na sunčevu svetlost ili svetlost iz sobe. Imuni su na pregorevanje što ih čini idealnim izborom ako gledate puno televizije ili igrate puno igrica koristeći televizor kao kompjuterski monitor. Ako često ostavljate televizor upaljenim satima LCD će verovatno biti bolja i sigurnija opcija.

LCD televizor je dobar izbor za vas ako:

  • Pratite mnogo TV programa ili igrate mnogo igrica u toku dužeg perioda vremena.
  • TV gledate preko dana u sobi sa širokim prozorima bez roletni, zavesa ili draperija -- većina LCD ekrana je otporna na povećanu količinu svetlosti, iako neki modeli visokih performansi mogu biti jednako reflektivni kao i plazme.
  • LCD televizori nisu veliki potrošači energije i obično su energetski efikasniji od plazma modela iste veličine.
Izvor: http://www.crutchfield.com/

0 comments: