Friday, September 3, 2010

3D Televizori - 3d Tehnologija

LCD televizija i LED tehnologija i dalje su dominantni igračin na pozornici TV uređaja. All njima se ubrzano približava ono što se zove 3d HDTV. Ova revolucionarna tehnologija se propagira od strane nekih od najvećih imena u industriji, kao što su na primer, Samsung, Soni, Šarp i Tošiba.

3D naočare koje dolaze zajedno sa TV uređajem (da, za gledanje ove vrste televizije još uvijek treba da imate 3D naočare) predstavljaju baterijski napajana LCD sočiva koja brzo otvaraju i zatvaraju u skladu sa treptajućim levim i desnim slikama na-HDTV ekranu. Efekat je sličan onome što se može doživetu u bioskopu.

Da li je efekat trodimenzionalnosti dobar? Pa na osnovu izveštaja Bena Pattersona iz kompanije Yahoo!, 3d slika izgleda kao da se proteže iza ekrana kao što bi trebalo.

Međutim, postoje neke nedostatci koji bi mogli da predstavljaju problem a vezani su za ovu tehnologiju kod TV uređaja.

Blještavost


Neki HDTV ekrani su sjajni, a ova pojava zaista može da utiče na 3D iskustvo i ne možete da zamislite koliko može da smeta odsjaj od ekrana. To može da smeta u toj meri da ćete želite da smestite vaš 3D TV u zamračenu sobu, ali to svakako neće moći biti vaš dnevni boravak. Svetlosno okruženje je važno, jer u suprotnom nećete dobiti najbolje rezultate od svog novog 3D TV sistema.

Treperenje


3D televizijski sistem koji uključuje HDTV i 3D naočare poseduje brzine osvježavanja gde u princpipu ne biste trebali da primjetite nikakva treperenja. Ali, uglavnom tokom svetlijih scena iz filmova moguće je na trenutak primetiti treperenje slike.

Čudni izgled 3D slike


To može biti jedan od najvećih problema za nadolazeće 3D TV mreže. Dok 3D trejleri "Avatara" izgledaju neverovatno zaprepašćujuće i realano, kratki TV programi emitovan preko 3d tv mreža to nisu. Efekat trodimenzionalnost izgleda jednostavno čudno. To pitanje zapravo ima više veze sa izvorom nego sa samim televizorom.

Konverzija 2D u 3D


3D TV signal se dobija real-time konvezijom 2D slike u 3D. Neki modeli kao što su 3DTVs modeli Samsunga i Tošibe su napravili dobar posao na ovom planu sasvim sigurno. Proverite šta kaže Samsung po pitanju konverzije 2d filma u 3d u realnom vremenu. Rezultat koji se dobija izgleda dobro, ali ne i savršeno. Gledanje fudbalske 3D utakmice ne izgleda možda baš onako kao što ste zamislili, ali može biti novo iskustvo. Nemojte samo očekivati da će vaše omiljene Zvezdane Staze odjednom kao u čudu dobiti treću dimenziju.

Cena 3d Naočara


3D naočare su skupe i njihova se cena kreće negde oko 80 eura za jedan par. Kupovinom novog 3d televizora dobićete najviše 2 para, a neki proizvođači daju samo po jedan par naočara. Zamislite situaciju kada treba da pozovete desetak prijatelja na 3d zabavu. Za dodatne naočare sigurno biste mogli da kupite još jedan novi televizor!